Ha egy kis kiszakadásra vágysz a rohanó hétköznapokból, nem kell messzire menned; pár órányira a fővárostól vár a Mátra, a nyugalom hegye. A madárcsicsergés, a fák ágain átszűrődő napfény tökéletes nyugtató a zaklatott, mindennapokba belefáradt léleknek. Számos túraútvonal is húzódik ebben a gyönyörű középhegységben, így az aktív pihenést kedvelőknek is tökéletes úti cél.

Mi is a feltöltődés reményében vágtunk neki, hogy a Mátrában töltsük a hosszú hétvégét. A szállásunk már jó előre le volt foglalva, és régóta vágytunk oda, ezért nem hagytuk, hogy a rossz időt jósló előrejelzések eltántorítsanak minket. Felkészülni viszont jobban is felkészülhettünk volna, de ezt máris jobban kifejtem.

Zúzmara a galyatetői kilátó rácsán
Fagyos reggelre ébredtünk a kilátóban

Úti célunk a Mátra második legmagasabb pontja, a Galya-tető volt; a pár éve felújított kilátóban lehetőség van bivakolásra, mi ezt terveztük kipróbálni.

A bivak nagyon kellemes, a betonfal komor tömörségét színes plexilapok törik meg, napsütéskor vidám fénykörökkel töltve meg a “szobát”. A villanyt és a két konnektort leszámítva a bivak teljesen puritán, így (természetesen) fűtés sincs: ha kint hideg van, bent is hideg van, ha pedig nincs megfelelő felszerelése az embernek – és nekünk nem volt -, akkor bizony nagyon fázós este elé néz. A hétvégére esős időt jósoltak, az viszont kellemetlen meglepetésként ért minket, hogy a hőmérséklet este 0 fok körülire hűlt. Egy átdidergett éjszaka után arra jutottunk, hogy akárhány réteget húz magára az ember, ha nincs hideg időre való hálózsákja, akkor bizony fázni fog.

Galyatetői kilátó bivak része
A bivak a csontig hatoló hideg ellenére is nagyon hangulatos volt

A hideg estéket leszámítva szerencsénk volt az idővel, mert bár majdnem végig borult volt az ég, az eső elkerült minket, ezért (jól felöltözve) nekivághattunk az utunknak.

Az erdőben is vártak még kalandok ránk, itt tudod elolvasni.

# # # # # #

2018.02.13.

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..